The Games 2023

The Terrain

Mede door jullie feed-back en na zorgvuldig overleg met de gemeente en het bestuur van AV Spirit, hebben we het terrein nu helemaal anders ingericht. We gebruiken niet meer het grasveld achter de kantine, dus alle onderdelen zullen nu aan de voorkant zijn.

Door het dus wat compacter te maken, en een overzicht te creeren over alle onderdelen, hopen we dat dit gezelliger is.

Natuurlijk blijft het tarmac van de atletiekbaan heilig, dus hebben we een aantal looppaden over de baan gemaakt.

Direct naast de ingang is de fietsenstalling dit jaar binnen de hekken. Het secretariaat en de muntenverkoop zit na betreding van het terrein direct rechts.

Zoals jullie van ons gewend zijn, is het terrein volledig rookvrij, en is er een ruimte ingericht direct buiten het hek.

De Sheaf toss die onderaan de kaart te zien is, is een activiteit voor alle bezoekers, dat in combinatie met de Whisky Key een kans biedt op mooie prijzen. Uiteraard mogen de deelnemers ook een poging wagen.

Weight for Height

is een traditioneel onderdeel van de Highland Games, waarbij deelnemers proberen een zwaar gewicht over een bepaalde hoogte te werpen. De hoogte wordt geleidelijk verhoogd en de winnaar is degene die het gewicht over de hoogste balk gooit.

Stones of Manhood

is een discipline binnen de Highland Games waarbij deelnemers zware stenen van verschillende gewichten vanaf de grond op een platform proberen te tillen. Deze stenen, ook wel "manhood stones" genoemd, symboliseren kracht en doorzettingsvermogen, en de deelnemers worden beoordeeld op hoeveel stenen ze kunnen tillen.

Putting the Stone

is een traditioneel onderdeel van de Highland Games, waarbij deelnemers een zware steen zo ver mogelijk proberen te gooien. De techniek lijkt op kogelstoten. De afstand waarop de steen landt, bepaalt de score. Kracht en precisie zijn essentieel voor succes.

Holding the Barrels

is een uitdagend onderdeel van de Highland Games waarbij deelnemers staande vaten boven de grond moeten houden. Het doel is om de vaten zo lang mogelijk vast te houden. Dit vereist zowel kracht als uithoudingsvermogen van de deelnemers.

Hammerthrow

is een onderdeel binnen de Highland Games waarbij deelnemers een zwaar gewicht aan een lange handgreep ronddraaien en vervolgens proberen het gewicht zo ver mogelijk te werpen. Deze technische discipline vraag om coördinatie, snelheid en kracht om de juiste draaibeweging te bereiken en maximale afstand te bereiken.

Cabertoss

is een opvallend onderdeel van de Highland Games, waarbij deelnemers een grote boomstam genaamd "caber" optillen en proberen te werpen zodat deze aan de ene kant op de grond valt en aan de andere kant omrolt. De nauwkeurigheid van de landing is belangrijk en de deelnemers worden beoordeeld op hun vaardigheid en kracht.

Tug of War

ook wel touwtrekken genoemd, is een teamsport waarbij twee teams aan tegenovergestelde uiteinden van een touw trekken. Het doel is om het andere team over een vooraf bepaalde lijn te trekken, Kracht, coördinatie en teamwork zijn essentieel voor succes in deze competitieve en traditionele sport.

Weight for Height

Bij deze uitdaging wordt een gewicht, meestal een zware kogel, verticaal omhoog gegooid met een éénhandige worp. Het doel is om de kogel over een horizontale lat te werpen die steeds hoger wordt geplaatst. De atleet staat met zijn rug naar de lat en moet de kogel met één hand optillen en gooien. De hoogte waarop de kogel wordt geworpen, bepaalt de score.